Avondprogramma

Een héle avond Ede

In 2016 en 2019 hebben verschillende artiesten op geheel eigen wijze de bezoekers laten genieten van de muziek van Ede Staal. Ook voor de derde editie is het gelukt om vier artiesten vast te leggen die op geheel eigen wijze nummers van Ede Staal zingen. Dit zijn Jetta Post, Erwin de Vries, Burdy en Steernvanger. Alle artiesten zingen minimaal vijf nummers van Ede Staal. 

Ticket Informatie

Praktische informatie

Optredens deze avond

Feelgood folk, soms bijna country. En dat in het Gronings. Door de persoonlijke teksten, de sterke samenzang en de vaak vrolijke, soms ontroerende nummers, neemt Steernvanger je op enthousiaste wijze mee in hun muzikale vondsten en verhalen. Het plezier waarmee de mannen op het podium staan is aanstekelijk, waardoor je de neiging krijgt mee te zingen, ook als je de teksten niet verstaat. Zanger Dion licht de nummers in het Nederlands toe zodat je je altijd mee kunt laten voeren.

Steernvanger staat met grote regelmaat op het podium. Zo traden ze onder meer op tijdens Eurosonic Noordersltag, Noorderzon, Bevrijdingsfestival Groningen, Drèents Liedtiesfestival (Atlas Theater) en stonden ze in theaters als Theater vanBeresteyn, Theater de Tamboer Hoogeveen, Simplon, VanSlag en Nijend24.

De try-out van hun eerste theaterprogramma in mei 2023 was een succes voor zowel publiek en band en smaakt naar meer. Afgelopen december stond Steernvanger in de Martiniplaza. 3voor12 Groningen schreef: “Steernvanger is bijna een masterclass in bloed eerlijke teksten… De liedjes zijn recht toe recht aan en zweven verhalend over de twangy country muziek.. 

Al meer dan 30 jaar een Groningstalige liedjes schrijver/zanger en winnaar van de K. Ter Laanprijs 2021, Zijn laatste album Antwoord kreeg in 2022 de Dagblad van het Noorden streektaalprijs. Het album kreeg lovende kritieken van o.a. Lust for Life magazine waarin Erwin de Vries als één van de beste singer-songwriters wordt genoemd.  Hij heeft een carrière waarin hij al meer dan 30 jaar optredens verzorgt met zijn liedjes in het Gronings dat bol staat van energie, vervoering, humor, beschouwing, maar bovenal mooie, en gevoelige liedjes. Maar deze avond geen eigen liedjes maar gaat hij samen met pianist Bas Mulder liedjes van Ede Staal brengen. Een unieke combinatie in ieder geval.

Een bekend nummer van Ede is: “ Mien opa komt oet Baffelt” en dat geld ook veur mie. Zien bienoam was Piet Sigoar. Mor mien ander opa kwam oet Lains en was doar melkventer. Ook mien pa het dus zien jeugd net as Ede deurbrocht ien Lains. Loater is hai goan wonen ien Ollerom om doar als melkboer het bedrief te bestieren. Ik zulf ben geboren ien Grunnen op 07-02-1964 as Lebertus Lammert Schaap.

Ik zug der doarom ook noar oet om ien Lains een poar laidjes van Ede te vertolken soamen mit mien pianist Han Hefting oet Winsum

Op 13 jarige leeftijd begint hij plaatjes te draaien met zijn eigen illegale radiostation de Motormuis. Burdy begint met zingen als hij met zijn eigen piratendiscotheek Jukebox op feesten en party s als diskjockey plaatjes mag draaien. In 1992 komt zijn eerste 45 toeren single De vizzers van Zoltkamp uit. Hierna volgen nog vele hits o.a. Mit mien ogen dicht, (Blaudmooi wief) , Sayonara,de vissers van Zoltkamp e.v.a. Door het nummer Mit mien ogen dicht krijgt Burdy landelijk bekendheid en staat hij op vele Piratenfeesten. Inmiddels heeft Burdy meer dan 150 nummers opgenomen die zijn verschenen op meer dan 50 singles, 15cd s en 5dvd s en een USB stick met 300 liedjes. Burdy maakt er met zijn eigenzinnige act altijd en overal een geweldig feest van! Eenmaal op de bühne blijkt Burdy een geboren entertainer en brengt hij zijn publiek muzikaal onder hypnose! Burdy s enthousiasme werkt zeer aanstekelijk en waar hij dan ook komt staat Burdy garant voor een geweldig feest. Een nuchtere Groninger met een denderend repertoire staat bekend als “ het feestbeest oet Grunnen ” !

 

Burdy

Jetta Post kreeg van haar ouders de CD Mien Toentje van Ede mee, toen ze in het Westen ging studeren. ‘Om ’t gevuil van Grunn vast te hollen.’ Ze draaide hem grijs! Ruim 30 jaar later en inmiddels weer terug in Grunn, haalt ze zelf haar oude gitaar van zolder en pakt haar liefde voor muziek maken weer op.

Jetta’s repertoire bestaat uit eigen werk (o.a. Deur weer en wind mien stad, een ode aan Delfzijl) en omtoalde
klassiekers, zoals De Troebedoer en Rolien. Natuurlijk zingt ze ook liedjes van Ede. Daarmee raakt ze haar
publiek af en toe recht in het hart. ‘De kracht van zijn teksten, de eenvoud, de herkenning… daar kun je
gewoon niet omheen. Dat raakt ons allemaal.’

Jetta Post

Scroll to top