Avondprogramma

Een héle avond Ede

In 2016 hebben vier verschillende artiesten op geheel eigen wijze de bezoekers laten genieten van de muziek van Ede Staal. Ook voor de tweede editie is het gelukt om vier verschillende artiesten vast te leggen die op geheel eigen wijze nummers van Ede Staal zingen. Naast de nummers van Ede Staal wordt er een beperkt aantal eigen nummers gezongen. Bij de informatie over de artiesten ziet u welke nummers van Ede Staal gezongen worden.

Tijdschema

Bob Heidema – gitaar, zang
Adrian Farmer –  banjo, dobro, gitaar, zang
Bert Veldkamp – basgitaar, contrabas, zang
Harry Jansen – mandoline, viool, banjo, zang
Henk Bloupot – accordeon, mondharmonica, ukelele, percussie, zang

De Stroatklinkers zijn in 1990 ontstaan als een gelegenheidsbandje voor een optreden in het toenmalige Groningstalige radioprogramma van RTV Noord.  Bijzonder is dat de Stroatklinkers gekozen hebben voor het Groningse dialect in combinatie met zgn. bluegrass-muziek. Dit is een muziekstijl ontstaan uit Ierse en schotse muziek, vermengd met muziek uit de slavenarbeid. Inmiddels spelen de Stroatklinkers ook een flink aantal Engelstalige nummers.

Omdat het radio-optreden veel te leuk uitpakte om het bij een eenmalig gebeuren te laten, zijn de Stroatklinkers – toen nog zonder naam – daarmee door gegaan. Omdat ze tijdens die uitzending nog geen naam hadden, werd er ter plekke door presentator Okkie Smit bedacht, dat de luisteraars een suggestie konden insturen. Uiteindelijk is toch gekozen voor de zelfbedachte Groningse naam “de Stroatklinkers”.

Met uitzondering van Adrian is de bezetting jarenlang hetzelfde gebleven. In de periode van 1998 tot 2006 was Johanna Hamstra (banjohanna) de uitmuntende vervangster van Adrian. In 2013 heeft bassist Frank Heidema de band verlaten. Er werd een goede vervanger gevonden. Dit is Bert Veldkamp geworden.

Inmiddels is Adrian na wat Engelse en Amerikaanse avonturen terug op het oude nest.

Frank, Bob en Henk hebben samen gespeeld in de band “Snoarenspul”. Toen dat stopte is Bob gaan spelen in de bluegrassband “Grass Grow”, waar Adrian, Harry ook deel van uit maakten. Daarnaast hebben de muzikanten ook ervaring opgedaan in diverse andere bands met verschillende muziekstijlen, variërend van o.a. Top 40 tot blues. Bert heeft ook een uitmuntende muzikale staat van dienst, waaronder bandlid van symfonische rockgroep KayaK.

Zo vanaf het jaar 2000 zijn de Stroatklinkers overgestapt van 10 (!) microfoons naar 1 bijzondere microfoon. Hiermee ging de statische podiumact overboord. Zo ontstond er een levendige podiumact met veel hilariteit als de muzikanten zich verdringen om bij de microfoon te komen.
En dat allemaal zonder concessies te doen aan de uitstekende geluidskwaliteit.

Het is de laatste jaren een van de meest geboekte acts in het Noorden en de band speelt veelvuldig in de noordelijke Theaters, op diverse festivals in Nederland, Duitsland en Engeland en daarnaast tijdens vele andere gelegenheden in binnen- en buitenland.

De Stroatklinkers hebben tot nu toe zes cd’s gemaakt. De laatste cd, uitgebracht in december 2015, is de jubileum cd, met 25 liedjes. De helft daarvan zijn Engelstalig, een langgekoesterde wens. (tekst https://stroatklinkers.nl/)

De Stroatklinkers tijdens editie 2016.

Midden jaren 80 luisterde Jan Henk bij opa en oma aandachtig naar Ede Staal en de Stamtoavel van Radio Noord. Nu ruim 30 jaar later hoort Jan Henk zelf bij de top van de Grunneger muziek.

Jan Henks Groningstalige debuutalbum ‘Weerom’ werd in maart 2014 bekroond met de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden en gaat over gebeurtenissen uit zijn leven in Groningen. Hij zingt over herkenbare dingen zoals het eeuwige gepiel met cassettebandjes in ‘Dubbelcassettedeck‘ en de eerste erotische ervaring van een kleine jongen in ‘Mamme van Michel‘. Het beklemmende ‘Kielsterachterweg’ spookt na beluistering nog dagen door je hoofd. 

Vorig jaar deed Jan Henk voor het eerst solo de theaters aan met zijn programma ‘Tachtig Tammo’ en het Dagblad van het Noorden kopte: “ Baldadig, grappig en ontroerend”. Ruim 40 shows door heel Nederland en geheel Groningstalig. “De Groot is een geweldige entertainer, zanger en verhalenverteller die zijn publiek meeneemt op reis door zijn leven en op meerdere niveaus weet te raken” 

Jan Henk won o.a. de Grote Prijs van Nederland publieksprijs in 2001, de DvhN streektaalprijs in 2014 voor zijn album Weerom en in dat zelfde jaar kreeg hij de Grunny voor zijn verdiensten in de Groninger muziek. In 2015 en 2016 werd hij ook genomineerd voor de streektaalprijs.

Ticket Informatie

  • Tickets kosten € 15,- per stuk (voorverkoop)
  • Tickets op zaterdag 21 september € 20.00
  • De online kaart kan telefonisch of uitgeprint gescand worden.
  • Online betalen via Ideal, met uw eigen bank.
  • Online kaarten kopen is veilig en betrouwbaar.

Praktische informatie

  • De zaal is rolstoelvriendelijk.
  • Vanaf alle plaatsen goed zicht op het podium.
  • Drink & Eetgelegenheid aanwezig.
  • Voldoende toilet voorzieningen.
Scroll to top