Bibliotheek

Bibliotheek

De moderne Bibliotheek van Leens aan de Breekweg biedt net als drie jaar geleden een interessante tentoonstelling over het leven van Ede Staal. Vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur bent u van harte welkom om daarnaast nog van een afwisselend programma te genieten.

Free Westerhoff is een veelzijdig man en bekend van “Gnivvels” in het radioprogramma Noordmannen van RTV-Noord. Hij kent als geen ander het leven en de muziek van Ede Staal. Samen met Willem Wiegman zal hij op een prachtige manier de liederen van Ede Staal ten gehore brengen.

Ingeborg Nienhuis,

Ingeborg Nienhuis is streektaaldeskundige, tekstschrijver en docent Nederlands. Nienhuis studeerde onder meer Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen en rondde die opleiding af met een onderzoek naar de Groningse, Drentse en Oost-Friese letterkunde. 

Op haar achttiende schreef ze haar eerste prijswinnende verhaal in het Gronings en op haar twintigste publiceerde ze haar eerste Nederlandse verhaal bij Uitgeverij Noordboek.

Aan de Rijksuniversiteit Groningen was Ingeborg Nienhuis later werkzaam als streektaalfunctionaris en verrichtte in die hoedanigheid wetenschappelijk onderzoek naar het Gronings, totdat de functie ophield met bestaan.

Tegenwoordig schuift ze met regelmaat aan bij RTV Noord, is ze actief als jurylid van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs die muziek en literatuur in de streektaal stimuleert, fungeert ze als jurylid voor de RTV Noord Bosklopper Bokaal voor het beste Groningstalige liedje van het jaar, schrijft ze columns en verhalen in verschillende tijdschriften, waaronder Blad, en host ze al jaren de enige ‘Grog’ (Grunneger blog), waarop ze schrijft over de Groningse streektaal en foto’s van Groningen publiceert en dat zo’n 1000 volgers bereikt via social media. Ook runt ze een eigen tekstbureau waarbinnen ze op verzoek teksten schrijft of redigeert en geeft ze cursussen Gronings op scholen en aan huis. 

Na als streektaalfunctionaris al een boek te hebben uitgebracht met Abel Darwinkel, schreef Ingeborg in 2017 het boek ‘De Groningin’. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de verschijning van een roman die zich afspeelt in Noord-Groningen en waarvoor de contracten getekend zijn.

Net als drie jaar geleden hoopt ze een lezing met interactieve aspecten te verzorgen gedurende het Ede Staal festival op 21 september, maar of dit qua planning gaat lukken is afhankelijk van wanneer een binnenkort verwachte nieuwe wereldburger zich aandient.

Ingeborg Nienhuis is te volgen en te bereiken via de website www.greunenkriek.nl en de Facebookpagina https://www.facebook.com/greunenkriek/.

 

Locatie

Breekweg 2, 9965 TE Leens

Tijden optredens

Scroll to top