Petruskerk

Petruskerk

In de Middeleeuwse, sfeervolle Petruskerk aan de Zr. Westerhofstraat zijn verschillende optredens te beluisteren in een mooi programma van 13.30 uur tot 16.30 uur.

EDE AANS: Enkele jaren geleden gaf musicus Peter Siebesma een CD uit met improvisaties op liedjes van Ede Staal (gespeeld op Groninger orgels). Met de opbrengst ervan werd de Stichting Oude Groninger Kerken gesponsord. Door verzoeken voor live optredens ontstond het idee van EDE AANS: een programma rond Ede Staal met afwisselend orgelimprovisatie, vocale kwartetten en gesproken tekst. Dit programma werd inmiddels op diverse locaties in Drenthe en Groningen uitgevoerd. Zangers zijn Hanneke van den Berg sopraan, Martien de Pauw alt, Taco van den Berg tenor en Reinder van der Molen bas. Peter Siebesma heeft de algehele leiding en begeleidt het ensemble op orgel. De meerstemmige liedbewerkingen zijn van zijn hand. Reinder verzorgt de teksten. Hij is als docent Gronings goed thuis in de streektaal.

Op het Ede Staal festival in Leens 2023 wordt een programma gebracht met alleen gezongen vocale kwartetten, begeleid op het koororgel in de Petruskerk. De musici vinden het leuk om aan het festival hun bijdrage te leveren. Die sluit naadloos aan op de formule van het festival: Ede Staal op steeds weer een andere manier voor het voetlicht brengen, EDE AANS.

Ede Aans

Josien Bakker: Voor haar 6e verjaardag kreeg zij een gitaar en op haar negende begon ze met zangles. In maart 2019, tijdens de ‘Grunneger Weeke’, kwam haar muzikaal avontuur in een stroomversnelling. Zij zong daar voor publiek bestaande nummers met een eigen Groningse vertaling.

Het gaat over de 19-jarige zangeres Josien Bakker uit Vlagtwedde, provincie Groningen. “Na die eerste keer in het Gronings zingen in 2019, kreeg ik meer en meer optredens en werd ik uitgenodigd bij radio- en televisiezenders en kwamen er muziek- en clipopnames.”

Eén van haar hoogtepunten was het GrunnegerLaidjesfestival 2020 dat plaatsvond in De Oosterpoort in Groningen. “Ik won toen als jongste deelnemer ooit, zowel de jury- als de publieksprijs met 2 zelfgeschreven Groningse nummers.”

Op 16 september 2023 zal het Ede Staal Festival plaatsvinden. Josien voelt zich vereerd om als één van de jongere Groningse muzikanten, op haar eigen manier liedjes te mogen vertolken van de voor vele Groningers beroemde Ede Staal.

Josien krijgt regelmatig het compliment met haar heldere stem in combinatie met haar gitaar de mensen te ontroeren met haar nummers.

Voor de toekomst is Josien van plan meer muziek uit te brengen in het Gronings, Engels en Nederlands. Ze hoopt tijdens haar muzikaal avontuur onvergetelijke hoogtepunten mee te maken.

Josien Bakker

Hilda Rodenboog-Kuipers titulair organist van de Petruskerk
Hilda werd in Leens geboren als oudste dochter van de oprichter van Kuipers Muziekhuis.
Vanaf haar 6e jaar is het orgel in haar leven een dagelijks terugkerend fenomeen.
Ze heeft zich bij verschillende landelijk bekende docenten verder bekwaamd in het spelen
en interpreteren van muziek.
In 1992 werd zij benoemd als 1 van de 2 titulaire organisten op het beroemde Hinsz-orgel
van de Petruskerk van Leens.
In 2016 improviseerde zij voor het eerst op het Ede Staal festival.

Hilda Rodenboog-Kuipers

Locatie

Zuster A. Westerhofstraat 8, 9965 PJ Leens

Scroll to top