Avondprogramma bekendmaking: Jan Henk de Groot

Bekendmaking 2/4 – Vandaag maken wij onze tweede artiest bekend voor het avondprogramma. Vorige week maakten wij bekend dat de Stroatklinkers al komen en nu mogen wij bekend maken dat ook Jan Henk de Groot een Grunneger Troebadoer. Lees meer informatie hieronder en beluister enkele nummers.

Jan Henk de Groot, Grunneger Troebadoer 

Midden jaren 80 luisterde Jan Henk bij opa en oma aandachtig naar Ede Staal en de Stamtoavel van Radio Noord. Nu ruim 30 jaar later hoort Jan Henk zelf bij de top van de Grunneger muziek.

Jan Henks Groningstalige debuutalbum ‘Weerom’ werd in maart 2014 bekroond met de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden en gaat over gebeurtenissen uit zijn leven in Groningen. Hij zingt over herkenbare dingen zoals het eeuwige gepiel met cassettebandjes in ‘Dubbelcassettedeck‘ en de eerste erotische ervaring van een kleine jongen in ‘Mamme van Michel‘. Het beklemmende ‘Kielsterachterweg’ spookt na beluistering nog dagen door je hoofd. 

Vorig jaar deed Jan Henk voor het eerst solo de theaters aan met zijn programma ‘Tachtig Tammo’ en het Dagblad van het Noorden kopte: “ Baldadig, grappig en ontroerend”. Ruim 40 shows door heel Nederland en geheel Groningstalig. “De Groot is een geweldige entertainer, zanger en verhalenverteller die zijn publiek meeneemt op reis door zijn leven en op meerdere niveaus weet te raken” 

Jan Henk won o.a. de Grote Prijs van Nederland publieksprijs in 2001, de DvhN streektaalprijs in 2014 voor zijn album Weerom en in dat zelfde jaar kreeg hij de Grunny voor zijn verdiensten in de Groninger muziek. In 2015 en 2016 werd hij ook genomineerd voor de streektaalprijs.

Jan Henk de Groot – Vuurtje Kieken
Jan Henk de Groot – Dubbelcassettedeck
Jan Henk de Groot – Mamme van Michel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top