Roon Staal

Roon Staal: Groninger roots zoals de achternaam al doet blijken. Oomzegger van Ede Staal en daarom dit jaar opgenomen in het avondprogramma van het 2e Ede Staal Muziekfestival. 

De muzikale carriere van Roon begint al op jonge leeftijd. Als kind zong hij bij het Michaelskoor in Oosterland waar zijn talent al vroeg ontdekt werd. Na een tournee door Polen waar in grote kathedralen gezongen wordt volgt op 11-jarige leeftijd de 1e rol in de grote musical Les Miserables (Carre, Circustheater) waar hij de rol van Gavroche vertolkt. Ook volgden meerdere (tv) optredens o.a. met Johnny Kraaykamp sr. in het Tuschinski Theater en met Ruth Jacott met wie hij een duet zingt uit de musical Oliver.

Het levert hem als volwassene ook hoofdrollen op in the rock-opera Tommy (2002) en Rembrandt (2007). In 2011 werd hij voor zijn rol als de Groningse jongen Peter Koot in de musical Petticoat genomineerd voor een musical award. Daarnaast verzorgde Roon een solo-optreden in het voorprogramma van vriend en zanger Art Garfunkelen ontwikkelde hij zijn eigen concerten als zanger, pianist en componist. 

In oktober 2013 vond de 1e Noord Nederland Tour plaats. Een tour met een aantal concerten in het noorden van het land. Inmiddels worden er 5 touren per jaar met in totaal 70 concerten door heel Nederland gegeven. Het repertoire is veelzijdig. Met naast zijn eigen authentieke werken, covers: romantische liedjes, pop, soms beïnvloed door klassieke muziek, muziek uit de jaren vijftig, zestig, zeventig en jazz, crooners. 

Het reizen zit Roon in het bloed. Na de musical Rembrandt is hij tijdens de treinreis met de Trans Siberie Express in Vladivostok terecht gekomen. Een havenstad in het verre oosten van Rusland aan de Japanse Zee. Een stad waar hij elk jaar weer terugkomt en ook concerten geeft. Sinds vorig jaar reist hij ook naar Japan waar hij ook aan zijn muzikale carriere werkt en al diverse keren heeft opgetreden.

In 2010 heeft Staal zijn eerste studioalbum The Journey uitgebracht, opgenomen in de Jersey Rock Studio’s van de Britse singer-songwriter Gilbert O’Sullivan. Hierna zijn meerdere cd’s verschenen. Op dit moment wordt er in Japan aan zijn nieuwe (11e) album “Peace” gewerkt.

Rond het jaar 2000 maakte Roon samen met zijn broer Roelf het nummer Help Me Through The Night geschreven door Ede Staal. Het lied raakt veel mensen tot op de dag van vandaag en staat bij elk concert op het repertoire. Ook tijdens het Ede Staal Muziekfestival zal hij deze song ten gehore brengen evenals zijn oom’s werken When The Waves Are Too High en De Scheiding. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top